In memoria di un caro amico

Kjære familie og venner av Luigi Spada,

et gammelt ordtak fra India sier: «for å danne et menneske, trenges en hele landsby» Det betyr at vi trenger å vokse opp sammen med gode veiledere for å lære å bli gode mennesker. Den napolitanske folkefilosofien sier at: «Barn er Foreldrenes speil» – Gode mødre lærer Barna å elske og å tilgi. – Gode fedre lærer Barna å leve sammen med andre i harmoni. Det betyr at ved å vokse opp med ulike foreldre i forskjellige landsbyer, utvikler vi oss i forskjellig retning og med forskjellige verdier.

Det sies også at: «Ønsker du deg gode venner, må du finne gode mennesker»

Luigi og jeg har vært gode venner i nesten 40 år, fordi vi begge likte meningen med livet, slik en berømt italiensk forfatter har uttalt seg. Han skrev følgende: «Vi blir ikke født for å oppføre oss som udyr, men for å bli kunnskapsrike og gjøre gode gjerninger»

Det er opp til oss selv å gi vårt liv en god mening, lære å kommunisere for å leve i harmoni, lære å ta beslutninger og etterpå akseptere å leve med disse beslutningene.

Luigi var en god venn, fordi han var ærlig, hyggelig og lett å kommunisere med, informert og oppdatert, dyktig til å ta beslutninger og ikke minst, som god italiener, alltid glad i god mat og drikke – gjerne med gode samtaler og gode vitser. Ved å miste en så god venn, mister man ikke bare en venn, men et av de få mennesker som enhver av oss i løpet av livet adopterer som egne søsken.

Tre dager før han gikk bort, avsluttet vi en samtale som startet noen uker tidligere. Samtalens tema var følgende: For to tusen år siden var det en klok mann som sa: «Ved å dele verden i mange stykker, har vi gitt hvert folkeslag et fedreland, men hvis disse forskjellige folkeslagene kunne fjerne alle disse grensene, ville de oppdage at de har noe felles: nemlig verden».

Det viser seg at i disse dager lever vi i en verden uten grenser, og det er ikke lenger snakk om Vi og Dere, men Oss alle. Historien har fortalt oss at verden alltid har blitt styrt av: Makt og Krig, og bare noen få ganger har vi opplevd: Fred og Kjærlighet. Dersom vi ønsker å utvikle en bedre fremtid i denne nye felles verden, burde vi bli flinkere til å lære: – hvordan vi kan utvikle større Frihet for alle – hvordan vi kan produsere mere Skjønnhet – hvordan vi selv kan yte og promotere mere Barmhjertighet

Når en slik god venn som Luigi går bort, tar han med seg en del av oss. Det store savnet vi føler, er det ikke lett å gjøre noe med. Vi må bare ta stafettpinnen og leve videre på de gode minnene og håpe at vi har lykkes i å gi videre noen av våre verdier til våre etterkommere.

Kjære Luigi, tusen takk for alle disse gode, vennlige år.

Giuseppe Tamburro

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *